În lipsa coronavirusului, instituțiile statului au picat deja examenul cu panica
În lipsa coronavirusului, instituțiile statului au picat deja examenul cu panica
Subiectul „Coronavirus” reprezintă, înainte de toate, o amplificare a vulnerabilităților pe care le are România în domeniul prevenirii și gestionării situațiilor de urgență din perspectiva mai multor instituții responsabile.
În lipsa coronavirusului, instituțiile statului au picat deja examenul cu panica
Din punctul meu de vedere, a permite propagarea în spațiul public a mesajelor de panică nejustificată, a minciunilor, a opiniilor nespecialiștilor cu aere de specialiști, este o chestiune de siguranță națională.
În condițiile în care a trecut aproximativ o lună de la apariția coronavirusului în China, fiind în permanență la curent cu riscurile aferente (prin intermediul mijloacelor de informare în masă), consider că acest moment nu trebuia să ne prindă nepregătiți.
Dar, așa sunt unii, mai preocupați de alegeri anticipate decât de problemele cu adevărat importante!
Am avut o lună în care cei responsabili puteau anticipa, pe baza experienței primelor state afectate, că vor fi probleme în aprovizionarea cu măști chirurgicale, că panica va goli rafturile de alimente sau că o bună parte a populației va tinde să fie influențată de zvonuri și minciuni.
Astfel, dispariția produselor sau creșterea uriașă a prețurilor unor anumite produse care ar fi trebuit să existe în Rezerva de Stat este o surpriză neplăcută, la fel ca lipsa de reacție a unor instituții, care s-au mulțumit să asiste și, doar după ce problemele s-au amplificat, au decis să intervină.
Este limpede că soluțiile nu sunt (doar) la Ministerul Sănătății sau la Ministerul Afacerilor Interne, dar rezultatele unei cooperări între aceste instituții și altele asemenea sunt absolut nesatisfăcătoare.
Au fost momente, în ultimele zile, în care organizarea și solidaritatea la nivelul societății românești au fost înlocuite cu spaimă, ură, izolaționism, respingerea unor indivizi, stigmatizări care pot avea urmări la nivel psihic greu de depășit. Au fost zile care ne-au demonstrat că inacțiunea și excesul de zel al unor neprofesioniști angajați ai statului, unii de la nivel central și foarte mulți din teritoriu, fac la fel de mult rău.
În momentul în care circulă pe rețelele de socializare și pe rețelele de mesagerie îndemnuri și mesaje atribuite Ministerului Sănătății, de tip „Nu mai există leacuri odată ce sunteți infectat!”, „purtați măști”, „copiii sunt predispuși…”, „simptomele apar după 21 zile”, avem de-a face, din punctul medu de vedere, cu inducerea panicii în rândul populației, cu dezinformări care vulnerabilizează siguranța națională.
Inadecvarea din prezent va costa o pierdere irecuperabilă de încredere în instituțiile statului, atât a comunităților în ansamblu, cât și a mediului economic.
În aceste condiții, le-am cerut domnilor miniștri Victor Costache (al Sănătății) și Macel Vela (al Afacerilor Interne) să-mi comunice:
1. Măsurile luate înainte de 21.02.2020 pentru asigurarea stocurilor de produse predispuse a fi afectate la nivelul lanțului de aprovizionare, din cauza alertelor generate de informații false (măști chirurgicale, dezinfectanți etc.);
2. Măsurile luate pentru contracararea speculei (colaborarea cu alte instituții în această privință) și a creșterii neconcurențiale a prețurilor unor produse;
3. Măsurile luate (inclusiv sesizarea organelor abilitate) cu privire la distribuirea pe rețelele de socializare (Facebook etc.) și mesagerie (WhatsApp etc.) de informații false cu privire la subiectul coronavirusului, mesaje de natură a crea panică în rândul populației și de a o determina la gesturi în consecință (aglomerarea magazinelor și schimbarea ritmului de aprovizionare cu produse alimentare, crescând presiunea socială);
4. Indicatorii utilizați cu privire la confirmarea faptului că informațiile transmise în mod corect de instituțiile responsabile au și ajuns la fiecare locuitor.
Nu sunt convins că în satele vasluiene au ajuns informațiile corecte și cred că acest lucru era obligatoriu, pentru că județul Vaslui este locul natal al foarte multor români care lucrează în Italia.
Le-am solicitat, de asemenea, domnilor miniștri Costache și Vela, să se asigure că vor fi transmise de urgență la posturile de televiziune, cu concursul CNA, sub forma „Mesajelor de interes public”, informațiile corecte referitoare la subiectul coronavirusului, cu scopul de a diminua panica în rândul populației.
E limpede că, în acest moment, când unii au ca prioritate alegerile anticipate, România nu este capabilă de un răspuns ferm, credibil și eficient pentru o criză.
Iar eu cred că trebuie să fim pregătiți nu doar pentru o criză imaginară, ci pentru una reală.
Daniel OLTEANU,
Deputat de Vaslui
Lasă un răspuns